Nigériai ogbono és egusi leves
2017. április 09. írta: Oyinboland

Nigériai ogbono és egusi leves

Mi is lenne jobb annál, minthogy a két kedvenc nigériai levesemet ehetem egyben is.

Azért azt hozzátenném, hogy jó alapanyagokat találni jó áron elég nehéz. Ha mázlim van, akkor a hozzánk közeli bio boltban találunk, vagy egy ismerős segít hozni "jópízér".

Persze fontos tudni rólam, hogy nagyon válogatós vagyok, így elég sok dolog kimarad az ételekből miattam. Tehát a halak, a pacal és a szárított rák például mindig hiányoznak. 

Sokszor persze az eredeti hozzávalókat helyettesíteni szoktam, vagy azért mert drágának tartom a dolgokat, vagy mert szimplán nincs a közelben és nincs időm messzire menni vásárolgatni. Ilyen például a spenót, amit sokszor fejes salátával helyettesítek, vagy a pálma olaj, amit napraforgó olajjal és egy kis fűszerpaprikával, hogy színe legyen az ételnek. Most tehát ez a recept is olyan, melyet ezekkel a trükkökkel megspékelve készítettem el. Íze nem igazán tér el az eredetitől tehát aki nem tud beszerezni minden alapanyagot vagy csak spórolni akar, s mégis finomat akár enni annak szánom ezt. 

Hozzávalók:

- egy fej saláta
- 2 maggi
- 3 egész csirkecomb
- 2 csapott teáskanál kakukkfű
- 1,5 merőkanál napraforgó olaj
- 3 közepes hagyma
- 100 g egusi
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 2-3 teáskanál ogbono
- só ízlés szerint

Először a csirket megtisztítom és egy lábasba helyezem. Egy közepes hagymát karikára vágok és hozzáadom a két maggival és egy teáskanálnyi​ kakukkfű​vel, majd felöntöm kb. 1,5 liter vízzel, s közepes lángon hagyom főni körülbelül 40-50 percig. 

Amig fő a husi, addig elő tudjuk készíteni a többi hozzávalót. A salátát 2-3-szor alaposan megmosom, majd a vastagabb részeket kivágom, s egy csokorba szedve felszeletelem. Felforralok kb. 1,5 liter vizet, s leforrázom a salátát egy szűrő segítségével, ezután még egy kis sima csapvízzel is át szoktam mosni, hogy a zöld lé ne az ételbe főjön ki. 

Ha kész van a csirke kiszedem, s a levét leszűröm. Majd az egusihoz hozzáadok egy merőkanállal. 

Felszeletelem a két közepes hagymát, s az olajon megpirítom. Hozzáadom az egusit, s pár percenként hozzáadom az összes levet. 
FONTOS! Időközönként​ kevergessük, mert hamar leéghet.

Hozzáadom a fűszerpaprikát és a kakukkfüvet, s hagyom főni. A forrástól számított 15 perc után a csirkét is beleteszem, majd 5 perc után a leforrázott salátát és a 2-3 teáskanál ogbonot. 
FONTOS! Innentől még nagyobb a leégés veszélye, szóval fontos folyamatosan kevergetni míg be nem sűrűsödik. 

Miután besűrűsödött pár percig még hagyjuk főni és utána kész is. 

Az olcsóságot követve búzadarából csináltam hozzá "gyurmàt". 

A búzadarás "gyurma" készítéséhez jó erőben kell lenni, mivel ekkora adagot folyamatosan kevergetni nem kis kihívás. Én sokszor ezt a fiúkra bízom inkább, mert elég sokszor leégettem, nem megfelelő állagúra csináltam. Tehát ezt inkább a férfiakra bíznám. De aki meg akar próbálkozni vele, annak azt ajánlom kösse fel a gatyáját. Erre pontos recept nincs. Valamennyi vizet felteszünk főni, ha forr akkor beletesszük a búzadarát, kevergetjük-kevergetjük, majd ha kell még vízzel vagy búzadarával pótoljuk, s megfelelő állagúra főzzük. 

TIPPEK:
1. Ha esetleg túl nagy lenne az adag, le lehet fagyasztani mint egy jó kis pörköltöt. 
2. A leégésre a "gyurmánál" és a levesnél is nagyon figyelni kell. 
3. Ha elsőre készítesz "gyurmát" érdemes kisebb adagokban kísérletezni elsőnek. 

Ha van ötleted, kérdésed, esetleg érdekel valami kommentben kérdezz én pedig szívesen írok róla.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oyinboland.blog.hu/api/trackback/id/tr5812409863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása