Mi is lenne jobb annál, minthogy a két kedvenc nigériai levesemet ehetem egyben is.
Azért azt hozzátenném, hogy jó alapanyagokat találni jó áron elég nehéz. Ha mázlim van, akkor a hozzánk közeli bio boltban találunk, vagy egy ismerős segít hozni "jópízér".
Persze fontos tudni rólam, hogy nagyon válogatós vagyok, így elég sok dolog kimarad az ételekből miattam. Tehát a halak, a pacal és a szárított rák például mindig hiányoznak.
Sokszor persze az eredeti hozzávalókat helyettesíteni szoktam, vagy azért mert drágának tartom a dolgokat, vagy mert szimplán nincs a közelben és nincs időm messzire menni vásárolgatni. Ilyen például a spenót, amit sokszor fejes salátával helyettesítek, vagy a pálma olaj, amit napraforgó olajjal és egy kis fűszerpaprikával, hogy színe legyen az ételnek. Most tehát ez a recept is olyan, melyet ezekkel a trükkökkel megspékelve készítettem el. Íze nem igazán tér el az eredetitől tehát aki nem tud beszerezni minden alapanyagot vagy csak spórolni akar, s mégis finomat akár enni annak szánom ezt.
Hozzávalók:
- egy fej saláta
- 2 maggi
- 3 egész csirkecomb
- 2 csapott teáskanál kakukkfű
- 1,5 merőkanál napraforgó olaj
- 3 közepes hagyma
- 100 g egusi
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 2-3 teáskanál ogbono
- só ízlés szerint
Először a csirket megtisztítom és egy lábasba helyezem. Egy közepes hagymát karikára vágok és hozzáadom a két maggival és egy teáskanálnyi kakukkfűvel, majd felöntöm kb. 1,5 liter vízzel, s közepes lángon hagyom főni körülbelül 40-50 percig.
Amig fő a husi, addig elő tudjuk készíteni a többi hozzávalót. A salátát 2-3-szor alaposan megmosom, majd a vastagabb részeket kivágom, s egy csokorba szedve felszeletelem. Felforralok kb. 1,5 liter vizet, s leforrázom a salátát egy szűrő segítségével, ezután még egy kis sima csapvízzel is át szoktam mosni, hogy a zöld lé ne az ételbe főjön ki.
Ha kész van a csirke kiszedem, s a levét leszűröm. Majd az egusihoz hozzáadok egy merőkanállal.
Felszeletelem a két közepes hagymát, s az olajon megpirítom. Hozzáadom az egusit, s pár percenként hozzáadom az összes levet.
FONTOS! Időközönként kevergessük, mert hamar leéghet.
Hozzáadom a fűszerpaprikát és a kakukkfüvet, s hagyom főni. A forrástól számított 15 perc után a csirkét is beleteszem, majd 5 perc után a leforrázott salátát és a 2-3 teáskanál ogbonot.
FONTOS! Innentől még nagyobb a leégés veszélye, szóval fontos folyamatosan kevergetni míg be nem sűrűsödik.
Miután besűrűsödött pár percig még hagyjuk főni és utána kész is.
Az olcsóságot követve búzadarából csináltam hozzá "gyurmàt".
A búzadarás "gyurma" készítéséhez jó erőben kell lenni, mivel ekkora adagot folyamatosan kevergetni nem kis kihívás. Én sokszor ezt a fiúkra bízom inkább, mert elég sokszor leégettem, nem megfelelő állagúra csináltam. Tehát ezt inkább a férfiakra bíznám. De aki meg akar próbálkozni vele, annak azt ajánlom kösse fel a gatyáját. Erre pontos recept nincs. Valamennyi vizet felteszünk főni, ha forr akkor beletesszük a búzadarát, kevergetjük-kevergetjük, majd ha kell még vízzel vagy búzadarával pótoljuk, s megfelelő állagúra főzzük.
TIPPEK:
1. Ha esetleg túl nagy lenne az adag, le lehet fagyasztani mint egy jó kis pörköltöt.
2. A leégésre a "gyurmánál" és a levesnél is nagyon figyelni kell.
3. Ha elsőre készítesz "gyurmát" érdemes kisebb adagokban kísérletezni elsőnek.
Ha van ötleted, kérdésed, esetleg érdekel valami kommentben kérdezz én pedig szívesen írok róla.