10 furcsaság Nigériával kapcsolatban
2018. február 04. írta: Oyinboland

10 furcsaság Nigériával kapcsolatban

1. Húst árulnak a szabadban.

Szakadó esőben, a forgalmas út melett, egy faasztalon. Nem túl higénikus ugye? Ilyen húst sosem vettünk, nem is fogunk. A legbiztosabb ahogy mi csináltuk. Saját magunk vágtuk le a csirkét, kacsát, kecskét, az biztos friss volt. 

sam_1749.JPG

 

2. Furgonokból kiabáló emberek

Ez egy módja annak, hogy kihírdessék az úticélt, s utasokat gyűjtsenek. Sokszor csak lelassítanak a furgonok és úgy kell beugrani. Sosem próbáltam ki, párom úgy gondolta hogy hatalmas esés lenne a vége, főleg az első próbálkozásomnak.

sam_1974.JPG

 

 

3. Házhoz jön a kenyér

Sokszor hallottam, naponta többször is, hogy valaki énekel az utcán. Kiderült, hogy a kenyérárus nő az, aki így próbálja eladni a friss kenyerét. Még a kapuhoz sem kell kimenni, de ha kiabálunk neki, hogy mi szeretnénk akkor bejön az udvarra. A mi környékünkön ő volt az egyetlen ilyen árus, de más dolgokat is eladnak így. 

sam_1668.JPG

 

 

4. Kisebb adagokban vagy kimérve is lehet ételt venni

A képen kis adagokba csomagolt cukor van, aminek darabja kb. 15 Ft. Az tetszett a legjobban ebben a rendszerben, hogyha csak magamnak akartam főzni valamit és kevés hozzávaló kellett, csak annyit mondtam, hogy ebből 50 naira, abból 100 naira. Könnyen hozzászoktam és nagyon tetszett, hogy a kellő mennyiséget vehettem meg, mint egy zöldségesnél. Ugyanígy mérik ki a lisztet, rizst, babot stb.

sam_2629.JPG

 

 

5. Megengedettnél több ember az autóban 

Érdekes, hogy egyetlen egy hiányzó dokumentum miatt minden egyes ellenőrzésen húzták az időnket, s sokszor kisebb összegeket elkértek tőlünk, de az nem volt baj sosem, hogy egy 5 személyes autóban 8-an ültünk, vagy hogy a platón ültek hatan. 

sam_2051.JPG

 

 

6. Szabadon járkálhatnak a haszonállatok

Bár falun itthon is megszokott, hogy mondjuk a csirke kint van az utcán, vagy egy-két extrémebb esetben tehenek is, mert hát olyat is láttam már, de olyat nem, hogy a benzínkúton vagy a városban az utcákon kecskék sétálgassanak.

sam_2101.JPG

 

 

7. A benzinkutakon hangos zene szól

Nem tudom máshol van-e ilyen dolog, de én sosem láttam még, hogy egy benzinkúton ilyen buli hangulat legyen.

 

 

 

8. Egyes helyeken szobánként kell fizetni, nem személyenként

Ha utazásaink túl hosszúra nyúltak, éjszakánként motelekben vagy kisebb szállodákban szálltunk meg. Olcsón meg lehet úszni egy-egy ilyen pihenést. Nagyvároson kívül, akinek nincsenek nagy igényei azok találhatnak egy szobát kb. 2000 nairáért is. 

sam_2093.JPG 

 

9. Wc használat

Nagyon sok helyen nem használnak wc papírt, hanem egyszerűen vízzel tisztálkodnak. Néhányszor kerültem olyan helyzetbe, amikor én is túl estem ezen, de például sosem gondoltam, hogy egy kórházban sincs wc papír. Amikor azt megtapasztaltam, tettem a táskámba, hogy máskor ne kerüljek olyan szituációba.

 

 

10. Csak a vicc kedvéért

Mai napig nem tudom röhögés nélkül kimondani ennek az államnak a nevét és kicsit kellemetlen volt körbeírni miért is. :D

sam_2081.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oyinboland.blog.hu/api/trackback/id/tr313632516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kissiú 2018.02.05. 12:02:29

Továbbra is érdekes, maradtam olvasója! Jöhetnek még rövid videók! A 6-os képen az az autó mozgásképes?

Ui: Alapértelmezett WC-papír? Talán Ausztriában... Ahol én dolgoztam, Mo.-on, ott minden beteg a saját tekercsével indult útnak, ha kellett...

Attilajukkaja 2018.02.05. 12:02:56

Érdekes cikk, köszi!

"például sosem gondoltam, hogy egy kórházban sincs wc papír"
Miért? Nem Magyarországról mentél Nigériába?

Pinacset Tábornok 2018.02.05. 12:03:09

Szobankent es nem szemelyenkent? Valoban, igazan nagyon furcsa.

malacpassat · http://malacorru.blog.hu 2018.02.05. 12:03:18

" de például sosem gondoltam, hogy egy kórházban sincs wc papír. "
Ez itt ugye a vicc volt?

E.T.A. 2018.02.05. 12:03:22

Biztos nagyon jó hely lehet... Persze csak ironizáltam. Nigéria, na meg Fekete- Afrika nagy része egy lepratelep, Nigéria sem különb.
Az egyetlen valamire való ország Afrikában a Dél-Afrikai Köztársaság, de hát azt is a fehérek építették fel, a fekáknak gyakorlatilag 1994 után ingyen az ölükbe hullott a hatalom.
Azt még megérteném, ha mondjuk egy Németország szintű országot sztárolnál ennyire, de egy Nigériával ne röhögtesd már ki magad. Oké, neked biztos egzotikum meg minden, de amúgy kit érdekel? Persze, értem én, hogy feka a férjed, és nyomatni kell ezerrel, hogy "az idegen szép" stb, de erre csak azt tudom mondani, hogy olvasd el a római Martialistól az "Egy római lányról, akiből kiveszett a hazafias érzés" c. vers utolsó sorát! :D

silverrant 2018.02.05. 12:07:05

@E.T.A.: Íme a futóbolond. A kimenetele, hogy lefut a pályáról és nem fog hiányozni.

Oyinboland · https://m.facebook.com/Oyinboland/ 2018.02.05. 12:08:14

@kissiú: húha jó kérdés. Nem láttam, hogy beindították volna, viszont nem egy jócskán összetört kocsival közlekednek mintha egy horpadás sem lenne rajta. :D Egyébként tudom fura, hogy ezt feltételeztem, viszont az csak nem higénikus, hogy egy vödör vízből merítsek mosakodni. :D utána meg mibe töröljem a kezem.

Oyinboland · https://m.facebook.com/Oyinboland/ 2018.02.05. 12:10:12

@Attilajukkaja: Igen, Magyarországról mentem. Olvasd vissza az előző kommentem. Tudom, hogy lehet hülye elvárás volt, de ha mindenért fizet az ember akkor kicsit elvárja.

Oyinboland · https://m.facebook.com/Oyinboland/ 2018.02.05. 12:11:30

@Pinacset Tábornok: Legalább olcsó volt. :D abban a hotelben például volt egy nappali is ahol kihúzhatós kanapé volt így az egész család elfért.

Oyinboland · https://m.facebook.com/Oyinboland/ 2018.02.05. 12:12:15

@malacpassat: Igen, tudom itthon sem mindenhol van. Mindenkinek mások az elvárásai. :D

Oyinboland · https://m.facebook.com/Oyinboland/ 2018.02.05. 12:14:18

@E.T.A.: ha nem érdekel senkit, akkor miért olvassák ennyien? :) Én szeretem a helyet ha mások számára lepratelep akkor is. :D

Skywatcher 2018.02.05. 12:46:03

Elolvasgattam most pár posztodat visszamenőleg, látom kaptál hideget meleget. Érdekeseket írsz egy olyan országról, amit én magam is nagy ívben elkerülnék, pedig minden egzotikumra nyitott vagyok, kezdve a Görögöktől az íreken át Vietnámig.
Eddig nem olvastam olyat tőled, amire azt mondanám, hogy hű, ezekután nekem is oda kell mennem :) Két kérdés forog most bennem:
- hogy nem kaptak még el 5en egy elhagyatottabb sarkon? Egy világító fehér bőrű csinos nő ezeknek mágnes, a páromat Egyiptomban a bank biztonsági őr simogatta a kezén, miközben magyarázta, hogy kell pénzt felvenni. Ott álltam mellettük érted, de nem bírta ki. A szállodasor boltjában az eladó minden ürüggyel húzta vonta, tapogatta. A tengerparton 1x bementem nélküle a vízbe (szálloda elkerített partszakasza!!!) és a tevés csávó aki ott vitte a turistákat körbe körbe, máris rárabolt, hogy jöjjön már le egyszer nélkülem, és elviszi, olyan kalandra, hogy?! -Szóval brutál primitív és szexéhes népség, ami az ápolatlan nigger nőket elnézve nemis csoda. Egy masszőr csávóval elbeszélgettem a parton, rákérdeztem, miért van ez: aszonta azért, mert a pornófilmekben leginkább fehér nők vannak (ugye arabok csadorban ritkábban), és ebből "tanulnak", szerintük minden fehér nő erre vágyik, hogy 8an gangbangoljanak rajtuk.

- Másik kérdésem: hogy nem haltak meg ezek már mindenestül hastífuszban és egyéb bélbetegésgekben? Csupasz húsok napokig a 40 fokban legyekkel lepve? Döbbenet. Mit esztek? Én megintcsak Egyiptomban a szállodai kaja miatt ültem 3 napig feszt a budin...

BéLóg 2018.02.05. 13:01:18

Indiában is így árulták a húst, nekünk onnan vett a szakács, főleg kecskét, csirkét.
Ott is együtt élsz a háziállatokkal, a közlekedés se sokkal másabb, meg a többi...
Mondjuk Nigéria kevésbé biztonságos, szerintem, de nyilván aki ott él az tudja mire figyeljen. Én Indiában akármikor nyugiban jártam, soha nem éreztem magam veszélyben. Nigériában dolgozó volt kollégámnak volt pár döbbenetes sztorija...

Oyinboland · https://m.facebook.com/Oyinboland/ 2018.02.05. 13:23:31

@Skywatcher: hát nem azt mondom, hogy nem kaptam házassági ajánlatot, meg nem szóltak meg, de senki nem surván csinálta ezt. Gondolom ők is tisztában voltak vele, hogy párommal nem hiába sétáltunk kézen fogva. :D Egy olyan volt, mikor éjszaka a motor elé egy részeg faszi állt, hogy ő addig nem hagy minket elmenni amíg én a barátnője nem leszek, de persze a haverok jöttek és elvitték és szép estét kívántak nekünk. :D Hát na vannak ilyenek. Én csak jót röhögtem.
Másik kérdésre a válasz... ezekre vannak oltások, nem tudom mennyien kapják meg, nekem minden lehetséges be volt adva amit az orvos mondott. Egyiptomban én is ettem a szállodában, viszont inni nem ittam, mert valami olyan vizet hoztak ki, ami zavaros volt. Még jó hogy észrevettük. :D Amúgy erre a húsos dologra nekik az erős csípősség a megoldás szerintem...

Oyinboland · https://m.facebook.com/Oyinboland/ 2018.02.05. 13:25:20

@BéLóg: Nem tudom milyen lehet. Sokmindent kipróbáltam, megettem, ami nem volt húú de higénikus, de a húst nem mertem... :D Valóban nem túl biztonságos, de környék függő is. Igen nekem is van főleg a rendőrös sztorik a legérdekesebbek, de az egy külön írásban lesz. :D 1600 km alatt bőven volt kaland velük. :DD

Attilajukkaja 2018.02.05. 13:31:29

@Oyinboland:
"Igen, Magyarországról mentem. Olvasd vissza az előző kommentem. Tudom, hogy lehet hülye elvárás volt, de ha mindenért fizet az ember akkor kicsit elvárja."
Nem sértésből írtam, amit írtam. De nyilván nem ismered a magyarországi kórházi viszonyokat, ha azt várod el, hogy Nigériában legyen WC papír a kórházakban. Magyarországon már évtizedek óta nincs. Öblíthető WC is alig akad. Csak erre akartam felhívni a figyelmedet. Bocsi!

Oyinboland · https://m.facebook.com/Oyinboland/ 2018.02.05. 13:41:30

@Attilajukkaja: jaj, ne értsd féle nem vettem annak. :) De én debreceni vagyok, legutóbb is voltam kórházban, ahhoz képest szerintem elég jó ellátást kaptam. Sőt, hogy még szappan is volt megdöbbentem. :D Kifejezetten még ez is jól esik, hogy valaki normális hangvételben írja le a véleményét! Ha pozitív, ha nem én elfogadom, csak emberi módon legyen leírva és ne bántóan. A tiéd abszolút nem volt az. :)

Attilajukkaja 2018.02.05. 14:04:26

@Oyinboland:
"én elfogadom, csak emberi módon legyen leírva és ne bántóan"
Jogos! :o)
Mostanság sajnos muszáj volt elég sok időt eltöltenem egy magyar kórházban, ezért érzékenyen érintett a téma. Nálunk is nigériai állapotok uralkodnak a kórházakban, bizonyos szempontokból. Sajnos.
Amúgy meg nagyon érdekesnek találtam a cikkedet és fentebb meg is köszöntem azt.

Oyinboland · https://m.facebook.com/Oyinboland/ 2018.02.05. 14:09:05

@Attilajukkaja: Sajnálom, remélem azóta jobban vagy! Köszönöm, hogy így gondolod, ez lenne a célja, csak sokan rasszizmussal közelítenek a téma felé...nagyon gáz.
Egyébként igen, rossz felé halad Magyarország, hogy már ilyeneket is össze leht hasonlítani, viszont azt hozzá kell tenni, hogy Nigériában is van luxus, meg jobb élet, de én egyszerű emberként, 18 évesen ezt nem tudom megfizetni... :) Jó mondjuk mostmár 19..de az én családom sem milliomos, legközelebb legalább majd a környékre ellátogatok, de egyenlőre én a szegényebb vagy középréteget láttam, és fiatalon ez borzasztó jó tapasztalat volt. Ajánlanám a korosztályomnak.

Skywatcher 2018.02.05. 14:11:00

@Oyinboland: Ja, hát a hapsiddal együtt mondjuk oké. De egyedül mertél -e már messzebre menni? :)

Tetlák Örs 2018.02.05. 14:20:03

Néhány benzinkúton Ugandában is buli van.
Amikor megálltunk, a sofőrünk egy "elektronikai üzletben" felmásoltatott egy pen drive-ra zenét, hogy legyen hangulat út közben. Az autórádió természetesen mp3-t tudott lejátszani. Na, neki felmásoltak cca. 20db mp3-t és 100db videofájlt. Jó vásár volt :)

Attilajukkaja 2018.02.05. 14:33:36

@Oyinboland:
" Sajnálom, remélem azóta jobban vagy!"
Egy rokonomat jártam látogatni, ellátni. Naponta kb. 3 órámba, és néhány ezer forintnyi hálapénzbe került, hogy úgy lássák el, ahogy. Nem túl jól. De erről inkább nem mesélek, mert túl fájdalmas. :o(

"Köszönöm, hogy így gondolod, ez lenne a célja, csak sokan rasszizmussal közelítenek a téma felé...nagyon gáz. "
Rasszizmussal? De hát miért?

"Nigériában is van luxus, meg jobb élet, de én egyszerű emberként, 18 évesen ezt nem tudom megfizetni... :) "
Ennyire fiatal vagy? De jóóóóó! :o)))
Akkor még nagyon befogadó és elfogadó lehetsz. Krivánom neked, hogy minél több időt töltsél "más" emberek között, mert sokkal többet megértesz majd a világ dolgaiból, mint mások.
Jómagam 3 éves koromban kerültem először külföldre, ami megváltoztatta az egész életemet. 18 éves koromban már a harmadik országban éltem, ... és nem bántam meg. :o)
Szorítok neked!

"én a szegényebb vagy középréteget láttam, és fiatalon ez borzasztó jó tapasztalat volt. Ajánlanám a korosztályomnak."
Nagyon egyetértek veled!!!!!

Oyinboland · https://m.facebook.com/Oyinboland/ 2018.02.05. 15:06:58

@Skywatcher: egyedül nem is enedtek, csak a boltba ami kb 5 percre van, de akkor is a gyerekekkel mentem. Szóval úgy igazán egyedül sehova! Nagyon féltettek.:D

Oyinboland · https://m.facebook.com/Oyinboland/ 2018.02.05. 15:08:16

@Tetlák Örs: hahah csúcsok :D Na akkor legalább ott is vidám az utazás. :) Biztos ott is sok kaland ért téged is.

Oyinboland · https://m.facebook.com/Oyinboland/ 2018.02.05. 15:15:06

@Attilajukkaja: Sajnálom tényleg, ne is gondolj akkor rá.
Ha elolvasod a másik bejegyzésem alatt a kommenteket meglátod. Csoda, hogy nem vágták el a nyakam, hogy nem vagyok aidses, meg hogy dagadt kurva vagyok akit csak egy néger tudott felszedni.., és hasonlók. Erre gondoltam, hogy csoda, hogy még eddig ennél ez nem igazán jött elő.
Köszönöm a jó kívánságokat! Remélem neked is úgy alakul minden ahogy akarod. Igen ennyire fiatal vagyok és nagyon élvezem, hogy legalább megtapasztaltam ezt, és még mennyit fogok. :D Én akkor jutottam elsőnek külföldre, hogy 18 éves lettem, utána ez volt a második külföldi utazásom. Csak így bele a lecsóba, ezért is nagy dolog nekem ami ott történt.

Attilajukkaja 2018.02.05. 16:25:57

@Oyinboland:
"Sajnálom tényleg, ne is gondolj akkor rá."
Köszönöm!

"Ha elolvasod a másik bejegyzésem alatt a kommenteket meglátod. "
OK. Majd megteszem.

"Csoda, hogy nem vágták el a nyakam, hogy nem vagyok aidses, meg hogy dagadt kurva vagyok akit csak egy néger tudott felszedni.., és hasonlók. "
Húúúúha!

"Igen ennyire fiatal vagyok és nagyon élvezem, hogy legalább megtapasztaltam ezt, és még mennyit fogok. :D"
Nem ismerlek, de a leírtakból biztosan tudom, még sokat fogsz tapasztalni. És azt is tudom BIZTOSAN, hogy ez a javadra válik. Főleg, hogy ez az utad a második külföldre. Egy nagyon belevaló emberke lehetsz! Innen az ismeretlenből is drukkolok neked!
Egy tanácsom lenne, ha lenne (de nincs): a tisztelet és az alázat.
A kultúráink nagyon eltérőek. Idő és alázat kell a megértésükhöz,

Oyinboland · https://m.facebook.com/Oyinboland/ 2018.02.07. 16:44:50

@Attilajukkaja: Köszönöm szépen :) Azt mindig próbálom betartani, s tudom, hogy ezalatt a három év alatt még csak a töredékét ismerem a dolgoknak, de folyamatosan próbálok én is fejlődni. :)

nyílméregbéka 2018.02.09. 19:41:40

Nekem tetszik ez a blog, szívesen olvasom, írjál még sokat.
Volt egy hasonló, asszem, hungariannigerwife.blog .... vagy efféle volt a címe, ott is egy magyar nő költözött Nigériába a helyi férjéhez, rendszeresen írt az életükről, nagyon érdekes volt. Bár aztán abbamaradt, mert vagy jött a Boko Haram, vagy nem volt rendesen áram, vagy valami efféle.... Aggódom is, hogy nem lett-e valami bajuk...
További sok szerencsét! :-)

Oyinboland · https://m.facebook.com/Oyinboland/ 2018.02.10. 00:09:53

@nyílméregbéka: Köszönöm szépen ez jól esik!!:) Majd megnézem, de szerintem szimplán annyi, hogy sok dolga volt és nem tudott írni, vagy megunta. Nekem is volt nagyon elfoglalt időszakom, meg van is, de próbálom fenntartani.
Köszönöm mégegyszer, neked is!
süti beállítások módosítása